WITAMINA A: ŻYWNOŚĆ, FUNKCJA, NIEDOBÓR, NADMIAR

Witamina A występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Zróżnicowana i zbilansowana dieta gwarantuje codziennie odpowiednią ilość.  Witamina A to witamina rozpuszczalna w tłuszczach ważna dla zdrowia skóry i oczu. Po zażyciu jest natychmiast używany lub gdy jest w nadmiarze, przechowywany w wątrobie. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej, wynosi 500 mg dla mężczyzn i 400 mg dla kobiet.

Gdzie znajduje się witamina A?

Witamina A, znana jako retinol, znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak również beta -karoten, obecny w zielonych owocach i warzywach liściastych, może przekształcać się w witaminę A. Beta-karoten (prowitamina A) należy do grupy karotenoidów i jest jego prekursorem (tzn. przekształca się w witaminę A).

Zróżnicowana i zbilansowana dieta gwarantuje zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Należy również zwrócić uwagę na stosowaną metodę gotowania, która może wyeliminować część witaminy zawartej w pożywieniu. Pokarmy pochodzenia zwierzęcego to takie, z których organizm najlepiej je przyswaja. Osoby na diecie ubogiej w te produkty powinny spożywać co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie, aby zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie. Witamina A w postaci beta-karotenu znajduje się w:

  • szpinak
  • Kapusta
  • brokuły
  • Marchew
  • Słodkie ziemniaki
  • Dynia
  • czerwone papryki
  • Mango
  • Arbuz
  • Papaja
  • Morele
  • Pomidor
  • Pietruszka
  • Żółtka jajek)
  • Mleko i produkty pochodne
  • Wątroba
  • Płatki

Witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu, wzrostu tkanek i kości oraz funkcjonowania narządów rozrodczych. Pomaga również układowi odpornościowemu zwalczać infekcje. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem i dlatego jest przydatny w przeciwdziałaniu starzeniu się komórek.